Alkohol och golf: En testning av effekterna på spelet

Alkohol och golf: En testning av effekterna på spelet

Under århundraden har golfare över hela världen sökt svaret på frågan: Hur påverkar alkohol spelet? Den allmänna uppfattningen är att en eller två drinkar fungerar som "svingolja" och löser upp musklerna samt minskar nervositeten på första tee. Andra hävdar att tre till fyra drinkar gör susen, medan en högljudd minoritet hävdar att en sexpack är deras Valhalla.

Men lika viktigt är att veta när nog är nog. Var går gränsen mellan att känna sig som Happy Gilmore - slå långa drivar, ta risker, utan en vård i världen - till att, förlåt uttrycket, bete sig som Happy Gilmore?

Det är en gräns vi bestämde oss för att utforska. Jag anslöt mig till min kollega Niklas och vår frivillige vän Robert (vi undanhåller hans efternamn för att skydda hans familj från ytterligare pinsamhet) på en lokal golfklubb i Roslagen, för att undersöka sambandet mellan alkohol och golf. Och med "undersöka" menar vi att vi svepte öl under en 3 timmar lång träningsomgång. Allt i vetenskapens och spelets namn. Ärligt talat, vi glömde syftet efter öl nummer tre.

Vår testning involverade tre golfspelare - en med lågt, medel och högt handicap - som slog sex drives, sex approach-slag och sex puttningar, med resultatet från varje prestation dokumenterat. För att skapa en grundlinje genomförde vi varje moment nyktra. Med tanke på resultaten kan vi förlåtas för att ha trott att vi smugit i oss farfars hostmedicin före testet.

Efter den första omgången gick öppna vi kylröret för att påbörja konsumtionen. Jag antog att eftersom denna undersökning dokumenterades skulle vi bli serverade inget annat än de finaste och lenaste lageröl som finns. Jag hade fel, då två burkar Norrlands kom glidande i min riktning. 

Efter två drinkar

Enligt National Institute of Health definieras tungt drickande som en patologisk reaktion på oupplöst sorg. Kanske är det därför många golfare söker tröst i flaskan, tänkte jag när mina järnslag seglade iväg från sina avsedda mål.

Som en del av processen blev vi blåsta i ett alkoholtest inför varje ny omgång för att säkerställa att vi hade rätt nivå. Mitt blodalkoholhalt efter första testet: 0,04. På skalan.

Dricka 3-4

En av medspelarna frågar om jag känner av några positiva effekter av alkoholen på min prestation. Jag svarar självsäkert att det känns som att jag har lagt till fem meter i längd. Vid närmare eftertanke visar det sig att jag faktiskt har förlorat avstånd. Jag är den där killen på baren som tror att han är i zonen på dansgolvet, men i verkligheten ser ut som att han har en epileptisk anfall.

Dr. Ara Suppiah, en av de ledande idrottsläkarna på PGA-touren, kallar detta - "det" som betyder att vara fyra drinkar djup - för "spänningsfasen". Sinnena dämpas, sömnighet och oregelbundet beteende tar över, och koordinationen försvinner. Allt illustrerat i varierande grad av Robert, som mitt i driverövningen erkänner att han inte är säker på om han håller i rätt klubba och nästan träffar en annan golfare med ett sidslag. Detta påverkar inte hans entusiasm det minsta.

Suppiah noterar också att en person som dricker tenderar att vara mer pratig i den här fasen, vilket kan förklara varför Niklas ger en pågående kommentar medan han spelar. 

Dricka 5-6

Enligt Dr. Suppiah förväntas smärtan kännas dämpad efter sex öl. "Förväntas vara" är nyckelfrasen, eftersom jag efter tre stycken 3puttar på fem puttningar plötsligt känner en stark lust att slänga min putter in i skogen. Men tydligen finns det något som kallas "ölmuskler", eftersom jag trots misslyckandet försöker slå bollen hårdare och snabbare.

Så vad har vi lärt oss? Att alkohol inte är vägen till svingolja, utan snarare en nyckel som kan vända golfsvingens symmetri till en Picasso-målning. Eller, i vårt fall, en färgglad och kreativ röra.

Som vi alla vet är det där gränsen som vi alla fruktade inte så tydlig. Så kanske är det bäst att avstå från att dricka alkohol på golfbanan om man vill prestera på topp. Men för dem av oss som vill ha lite avkoppling och skratt under rundan kan ett par öl vara ett sätt att njuta av spelet i sällskap med vänner.

Så nästa gång du står på tee med en kall Norrlands i handen och funderar på om du ska ta en klunk innan ditt första slag, kom ihåg att det kan ha en påverkan på ditt spel. Och oavsett resultatet, se till att ha roligt och njut av stunden på golfklubben med dina golfkompisar - det är trots allt det som verkligen betyder något.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar