Man står på sidan av en golfbil med svarta byxor svartvit golfpiké och svart keps

Golfmode genom historian

Golfmode har genomgått en dramatisk förändring sedan spelet först introducerades på 1400-talet. Från tunga och begränsande kläder till lätta, funktionella och modeframåt stilar, har golfkläder utvecklats för att passa spelets krav, liksom den rådande mode- och kulturutvecklingen i samhället.

1400-talet till 1800-talet:
Under denna tid var golf endast en sport för män och kläderna var tunga och begränsande. Männen bar ofta långa rockar, skjortor och strumpor, samt hattar och handskar. Kvinnor fick inte spela golf förrän senare under 1800-talet, så det fanns ingen specifik golfmode för kvinnor under denna tid.

1900-talet:
Under början av 1900-talet utvecklades golfkläderna till att vara mer funktionella och bekväma. Detta inkluderade kortare kjolar och byxor för kvinnor och lösa, andningsbara skjortor för män. På 1920-talet blev golf allt mer populärt och fler människor började spela. Detta ledde till en ökad efterfrågan på golfkläder och modeindustrin svarade med att introducera nya stilar, material och teknologier.

På 1930-talet introducerades en hel del innovativa material såsom gabardin och tweed. Golfskjortan med långa ärmar och krage blev populär bland män och kvinnor. Kvinnor började också använda kortare kjolar som var mer bekväma och tillåtna på golfbanan. På 1950-talet infördes polyester i golfkläder som var slitstarka och lätta att tvätta.

På 1960-talet och 1970-talet började golfkläder utformas för att vara mer stilfulla och färgglada. Fler designer och varumärken började utveckla golfkläder och speciella golfmodebutiker öppnade runt om i världen. På 1980-talet började golfkläder designas med hänsyn till funktion såsom andningsförmåga och regntåliga, samtidigt som modeelementen fortsatte att spela en stor roll.

2000-talet:
Under det senaste årtiondet har golfmode blivit alltmer fashionabelt och trendigt. Stilar som golfbyxor med stretch, skjortor med ventilerande tyger och högteknologiska material som spandex och mikrofiber har blivit allt vanligare. Många stora modehus har också börjat skapa sina egna linjer av golfkläder.

En golfbil på golfbanan, en person kör och en annan hänger på sidan med en öl i handen


2023

Nu började 2Gringos ta in nya märken till golfsverige. Som är inspirerade från street wear, surfing, hiphop men som är anpassade för golfaren. En ny tid för golfmodet väntar.

Se våra golfbutik här  

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar