Hole-in-One: Den magiska skruvningen som får golfare att jubla - Hur vanligt är det egentligen att göra den ultimata golfbedriften?

Hole-in-One: Den magiska skruvningen som får golfare att jubla - Hur vanligt är det egentligen att göra den ultimata golfbedriften?

"Jaaaaa!" - Skriket som ekar på golfbanor runt om i världen när någon lyckas göra ett Hole-in-One. Det är en prestation som får golfare att hoppa av glädje, skrika av eufori och samtidigt drömma om att bli den nästa superstjärnan på golfbanan. Men hur vanligt är det egentligen att göra ett Hole-in-One? Vi gräver djupt i den färgglada golfvärlden för att ta reda på det.

Först och främst, för att få vara med i den exklusiva Hole-In-One klubben måste man vara medlem i en golfklubb som tillhör Svenska Golfförbundet. Det är där man kan stoltsera med att ha lyckats göra ett Hole-in-One eller till och med en Albatross. En prestation som kan utföras var som helst i världen, men den måste godkännas enligt Svenska Golfförbundets strikta regler.

Vad krävs egentligen för att göra ett Hole-in-One? Jo, enligt reglerna måste du ha score 1 enligt Regler för Golfspel. Det betyder att du måste klara av att slå bollen i hålet på ditt första slag, utan att göra några felaktiga drag. Och det spelar ingen roll om hålet är kort eller långt, det är känslan av att få det där perfekta slaget som räknas. Så du kan inte slå två bollar out, och på femte slaget från tee göra en "hole in one"

Så hur vanligt är det att göra ett Hole-in-One? Enligt Svenska Golfförbundets HIO-databas görs det mellan 2000 och 2500 Hole-in-Ones varje år av svenska golfspelare. Men det är inte bara det! För varje 75 Hole-in-Ones som görs, dyker det upp en sällsynt Albatross. Och för varje 200 Hole-in-Ones, finns det en som lyckas göra ett Hole-in-One på ett par-4 hål. Så det är verkligen något speciellt att vara en del av denna exklusiva klubb.

Men låt oss ta en titt på oddsen för att göra ett Hole-in-One. För en medelgolfare är oddsen ungefär 1 på 12 500 försök. För en låghandicappare är det 1 på 5 000 försök. Och för en professionell spelare, är oddsen 1 på 2 500 försök. Så det krävs verkligen en dos tur, skicklighet och kanske lite magi för att få den där bollen att landa perfekt i koppen.

Men ålder spelar också en roll när det kommer till att göra ett Hole-in-One. Flest Hole-in-Ones görs av spelare i åldern 58 år, och hela 27% av alla fullträffar görs av spelare mellan 50 och 60 år. Så glöm inte att åldern har sina fördelar när du slår iväg mot ditt nästa golfäventyr. 

Så nästa gång du står på tee och siktar mot det avlägsna hålet, komihåg att oddsen för att göra ett Hole-in-One är inte i din favör. Men det betyder inte att du inte kan drömma stort och sikta ännu högre. För som vi vet är golf en sport fylld av oväntade ögonblick och mirakulösa slag.

Och kom ihåg att det inte bara handlar om att göra ett Hole-in-One, utan också om gemenskapen och glädjen som golfen bringar. Så oavsett om du är en erfaren spelare eller en nybörjare, fortsätt att njuta av varje slag och varje stund på golfbanan. För i slutändan är det inte antalet Hole-in-Ones som räknas, utan den passion och entusiasm som du bär med dig i varje rundan.

Så ge dig ut på banan, träffa bollen med precision och kanske, bara kanske, kommer du att vara den nästa medlemmen i den exklusiva Hole-In-One klubben. Och kom ihåg, oavsett om du gör ett Hole-in-One eller inte, så är du en vinnare så länge du har kul och njuter av spelet.

Är det vanligare att vara med Broken Clubs Club än i Hole-in-One klubben? Mörkertalet är nog väldigt mycket större i Broken Clubs Club, verkar inte heller så uppskattat av golfförbundet. Men jag känner betydligt fler som har haft sönder en klubba än slagit en hole in one. 

Källa:

  • Svenska Golfförbundets HIO-databas
  • ET, AfrAsia Bank Mauritius Open 2015
  • Golf Digest, Hole-in-One Odds and Other Stats
  • Golf Monthly, Incredible Hole-in-One Facts
  • Svenska Golfförbundets historik
  • The Open Championship officiella hemsida
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar