Två golfare en solig dag som bär golfbagar, båda golfbagarna har roliga golfhanddukar på sig.

När Är Det Okej Att Ta En "Mulligan" På Golfbanan?

Golf är inte bara en sport; det är en konstform som kräver precision, uthållighet och, ibland, en nypa av kreativitet. En aspekt av spelet som har blivit synonymt med den kreativa sidan av golf är användningen av "mulligans" – ett begrepp som betyder att få en andra chans efter ett mindre lyckat slag. Men när är det verkligen acceptabelt att använda sig av detta klassiska trick på golfbanan? Vi bryter ner några scenarier där de flesta golfare skulle anse att det är rättvist att ta en "mulligan." Notera dock att detta inte är officiella regler, utan en skribent som tänjer på reglerna ganska rejält. 

1. Frukostbollen (men bara om ditt första slag var dåligt) Att ta en frukostboll är kanske det bästa och rättvisaste sättet att använda sig av en mulligan, särskilt om du rusar till första tee utan att ha värmt upp ordentligt på morgonen. Första slaget för dagen, gå vidare och ta ett till.

Var försiktig om:

  • Du slog ett bra första slag.
  • Du är gäst och din värd har inte sagt att det är okej att ta "två från första tee."
  • Du har haft en lång träningspass innan rundan.
  • Du är den sista spelaren att slå och ingen annan tog en frukostboll.

2. Missad kort putt som du försökte putta in men missade Du går fram och försöker putta i en tvåfotsputt men missar av misstag. Det händer, så visst, skrapa tillbaka bollen till sitt ursprungliga läge och håla putten ordentligt om du försöker ta spelet på allvar.

3. Slag till eller från fel ställe på en obekant bana Nya banor är förvirrande, och ibland kan den förvirringen leda till misstag. Du slår från fel tee-markeringar eller mot fel green, eller ner längs fairway på hål fem istället för hål tio. Gå vidare, tee upp en annan.

4. Skadad golfboll som du inte märkte Du kanske har sett en skrapa på bollen och tänkt att det inte var något att oroa sig för. Men sedan slår du bollen, den gör ett konstigt ljud och dyker ner ur luften som en sårad anka. Skadad boll, slå en ny.

5. 18:e hålet under en dålig runda Du har kämpat hela dagen, och ditt enda mål är att hitta något positivt att ta med dig till nästa runda. Sista utslaget för dagen, ännu ett dåligt slag, ta chansen att ta en medlidande-"mulligan." Vi har alla varit där. Vi förstår.

6. Första putt på snabba greener Nu börjar det bli väldigt tveksamt, men titta, ofta är träningsgreenen inte så snabb som de på banan. Om du kommer till första greenen utan att ha en aning om hur snabba greenerna är, fråga dina medspelare. Det kan finnas en chans till en mulligan. Skulle säga att de flesta kanske inte godkänner denna.

vå moderna svartvita golfavståndsmätare med texten 'Blue Tees' och '3 MAX' på en mörk bakgrund med palmbladsmönster och sloganen 'CHANGE THE WAY YOU SEE THE COURSE.

7. Konstig störning under svingen Kanske var det någons nysning, eller en bil som backade, eller en bil på vägen som tyckte det vore roligt att tutta mitt i din sving. Med förbehållet att jag inte skulle använda detta kort mer än en gång per runda, är det en acceptabel mulligan-chans.

8. Drastiskt fotglid under svingen Igen, var inte golfaren som börjar göra detta till en vana, men om dina fötter glider iväg under dig är det inte en riktig uppvisning av din skicklighet. Jag är en schysst person, ta en till chans.

9. Djurintrång Så din boll rullar mot hålet, och sedan stör ett fågel, en hund eller något annat djur den? Jag vet inte om bollen verkligen skulle ha gått i hålet, men hur som helst, jag kan inte tänka mig många bättre tillfällen att säga "slå en till."

10. Irriterande telefonsamtal Ibland ropar verkligheten. Kanske är det hemifrån, eller din chef behöver något brådskande. Om det är ett telefonsamtal du måste ta under en låginsatsrunda, ta samtalet och slå sedan en till boll.

Att använda en "mulligan" är en konst i sig – en del av den oskrivna etiketten på golfbanan. Genom att använda den på ett ansvarsfullt sätt och endast i rättvisa situationer kan du bevara golfens anda av nöje och gemenskap, samtidigt som du ger dig själv den där extra chansen att göra ditt bästa på banan.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar