Titleist Pro V1x 2023 – En detaljerad granskning av 2Gringos

Titleist Pro V1x 2023 – En detaljerad granskning av 2Gringos

När det kommer till golfbollar, är Titleists Pro V1x ett välkänt namn bland golfentusiaster. Med 2023 års uppdatering av denna populära boll var det med spänning vi på 2Gringos tog oss an att testa hur den presterar på golfbanan. Även om vi är lite sent ute, med tanke på att året snart är slut, tänker vi att det är bättre sent än aldrig.

Den senaste Pro V1x, som är avsedd för spelare som söker högre bollflykt och ökad spinn, samt en något fastare känsla än Pro V1, har redan gjort sitt intåg på touren. Nyfiken på förbättringarna, tog vi oss ut med såväl den nya som föregående modell för att se hur de stod sig mot varandra.

Den största förändringen i Pro V1x 2023 är en ny 'Dual-Core'-konstruktion med hög gradient. Denna design innebär att bollens kärna gradvis blir mjukare ju närmare mitten man kommer. I Pro V1x har man ökat den inre kärnan med 44%, vilket enligt Titleists ingenjörer ska minska spinn i långa slag för att öka hastigheten och ge en mer stabil flykt.

Under våra tester både på rangen och på Sundsta golfklubb, jämförde vi båda versionerna av Pro V1x samt testade även Titleists nya Pro V1 2023. Det som utmärkte sig med den nya Pro V1x var en lätt minskning av spinn i jämförelse med tidigare generation, men en mer påtaglig ökning av bollhastigheten. De slag låghandikaparen i gruppen genomförde på launchmonitorn med den nya bollen visade en genomsnittlig vinst på ungefär 1,8 meter i carry-distans.

När det gällde jämförelsen med den nya Pro V1, hade Pro V1x en aning högre utslag och nådde ungefär 1,8 meter högre i maximal höjd. Den högre bollflykten med Pro V1x var också uppenbar vid slag med 7-järnet, där topphöjden i genomsnitt var omkring 3,7 meter högre. För spelare som vanligtvis har en låg spinn på sina slag kan detta översättas till en brantare nedstigningsvinkel och därmed mer stoppkraft på greenerna. Spelare med hög spinn kan däremot uppleva att den extra flykten blir för mycket.

Vidare visade testerna på korta pitchslag på omkring 45,7 meter att båda de nya Pro V1-versionerna gav lite mer spinn än deras föregångare, även om skillnaden var marginell.

Det som verkligen stack ut var dock när vi spelade 18 hål på en blåsig dag. Bollens flykt var imponerande stabil och prestandan i mina approach- och utslagsspel var enastående, trots de utmanande förhållandena.

Skillnaderna mellan de två generationerna kanske inte är revolutionerande, men förbättringarna är märkbara. Ökningen i carry-distans både från tee och in mot greenen var särskilt välkommen och kom inte på bekostnad av kontrollen över bollen – en avgörande faktor när man väljer golfboll.

Med en högre bollflykt och mer spinn är Titleist Pro V1x 2023 en boll som erbjuder en finess som är väl värd att överväga för den seriösa golfaren som söker det där lilla extra både vad gäller distans och precision.

Letar du golfbollar kan du hitta dem i vår golfshop

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar