En hand iklädd en vit golfhandske håller en vit golfboll märkt 'TOUR360' ovanför ett golfhål på en välklippt green, med en golfklubba och markeringsknapp i bakgrunden.

Välja rätt golfboll: En guide för bästa spelet

Golfbollen – den osynliga kompanjonen som troget följer varje slag på golfbanan. Att välja rätt boll kan vara avgörande för ditt resultat. I denna guide går vi igenom olika bollkategorier och ger dig insikter om vilken boll som passar din spelstil bäst.

Tourbollar:
Tourbollar är för de skickligaste golfarna som komprimerar bollen maximalt vid träff. De har flera lager inuti skalet för optimal kontroll. Deras kompression, vanligtvis mellan 90–110, passar spelare med hög klubbhastighet. Tourbollar ger bäst resultat vid korta slag, med högre spinn för precision.

Exempel på Tourbollar: Titleist Pro V1, Taylor Made TP5, Srixon Z-Star.

Spinn/kontroll:
Med en kompression på 50–80 är spinn/kontroll-bollar perfekta för medelgolfaren. Deras förmåga att komprimeras ger bra spinn, och de fungerar väl både vid korta och långa slag. De ger mindre sidoskruv och är ett prisvärt och mångsidigt val för majoriteten av golfare.

Exempel på Spinn/kontroll-bollar: Titleist Tour Speed, Mizuno RB 566, Bridgestone E12 Contact.

Distansbollar:
Distansbollar är utformade för längd och mjukhet. Med en kompression under 50 och större kärna ger de extra längd och mindre spinn i luften. De är perfekta för spelare med lägre svinghastighet och hjälper till att räta upp sidoskruv.

Exempel på distansbollar: Wilson Duo Soft.

Dam:
Dambollar är mjuka och skonsamma med fokus på damspelarens svinghastighet. De liknar distansbollar i uppbyggnad och beteende, och ger en bekväm känsla vid alla slag, inklusive puttning.

Exempel på dambollar: Taylor Made Kalea, Wilson Duo Soft Lady.

Några köptips:

Personlig preferens: Det bästa för stjärnspelarna på TV är inte alltid det bästa för dig. Prova olika modeller och våga testa mjukare bollar.

Hitta din favorit: När du hittat en modell du gillar, håll dig till den. Det ger kontinuitet och ökad förståelse för bollens beteende.

Spela med fräscha bollar: Äldre bollar kan påverka ditt spel negativt. Fräscha bollar ger bättre känsla och sliter mindre på dina klubbor.

Valet av golfboll är avgörande för ditt spel. Genom att förstå olika bollkategorier och deras egenskaper kan du hitta den perfekta bollen för din spelstil. Prova, utforska och se hur ditt spel förbättras när du spelar med den boll som passar just dig bäst.

Se våra golfbollar i butiken här

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar