Varför finns det ingen golföl på Systembolaget?

Varför finns det ingen golföl på Systembolaget?

Varför finns det ingen golföl på Systembolaget? Svenska regler hindrar användningen av idrottsrelaterade etiketter

I utlandet finns det många bryggerier och destillerier som har tagit sig an golftemat och namngivit sina drycker med kreativa namn som "19th hålet" och liknande. Men i Sverige är det en helt annan historia. Trots golfens popularitet i landet och de många entusiastiska golfspelarna, är det svårt att hitta några drycker med specifik golfanknytning på Systembolaget. Varför är det så?

Orsaken ligger i reglerna som Systembolaget följer när det gäller godkännande av etiketter för alkoholhaltiga drycker. Enligt dessa regler är det inte tillåtet att använda etiketter som anspelar på idrottsrelaterade aktiviteter. Det innebär att bryggerier och destillerier i Sverige inte får namnge sina produkter med direkta referenser till golf, trots att det skulle kunna vara en attraktiv marknadsföringsstrategi för att nå ut till golfentusiaster.

Dessa regler och restriktioner kring etiketter har skapat en situation där det inte finns några specifika golföl på Systembolaget. Trots att golf och golfbanor ofta förknippas med sociala aktiviteter och efterföljande samkväm där drycker är en viktig del, har det inte funnits något utbud av golftematiska drycker för svenska golfspelare att välja bland.

I andra länder har bryggerier och destillerier hittat kreativa sätt att locka till sig golfare genom att namnge och marknadsföra sina drycker med golfanknytning. Det finns till och med drycker med speciella smaker och namn som speglar golfens atmosfär och kultur. Men på grund av reglerna kring etiketter och alkohollagstiftningen har denna typ av produkter inte fått utrymme på den svenska marknaden.

Systembolaget bedömer och granskar varje år tusentals etiketter för burkar och flaskor, och det är sällsynt att etiketterna inte godkänns. Endast cirka 100-150 av dem behöver justeras på något sätt, antingen genom ändringar i illustrationerna eller namnen på produkterna. I vissa fall kan bilder eller namn anses förknippade med situationer eller aktiviteter som inte bör förhärligas eller kopplas till alkoholkonsumtion enligt alkohollagen.

Att bedöma vad som anses vara en acceptabel eller oacceptabel etikett är inte alltid en enkel uppgift. Det är en komplex process som innefattar en helhetsbedömning av illustrationer, namn och eventuella attribut på etiketten. Systembolaget följer riktlinjer från Konsumentverket, men tydligare riktlinjer skulle underlätta bedömningen av etiketter och undvika eventuell tveksamhet.

Således, på grund av reglerna och restriktionerna kring alkoholrelaterade etiketter, har svenska bryggerier och destillerier inte möjlighet att erbjuda specifika golföl på Systembolaget. För svenska golfentusiaster som vill njuta av en golfinspirerad dryck, får de söka alternativ utomlands där bryggerier och destillerier med golftema erbjuder ett bredare utbud av produkter.

Vill du hålla ölen kyld under golfrundan har vi flera alternativ, golfbag med kylfack eller vårt kylrör som passar till golfbagen

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar